會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: XXL16

第一次見世伯伯母(第62個post係賽後報告!)

大方咪得羅

最多問下你女朋友屋企人有咩性趣
如果老豆鍾意車既,咪同佢吹車經羅
回復

原帖由 andres_tabris 於 2008-11-25  05:24 AM 發表

廿歲出頭咪覺得無乜野囉
唔like既, 搵過個有幾難

我只係覺得,有時自然d比較好,如果你一開始做假,一做就要做一世,問題係你做唔做到先,如果唔係,你做到一半,中途唔做,30幾40先攪到離婚咪又係一樣

唔好忘記,而家唔係以前,而家離婚手續易到爆,親友壓力又特別細,社會又冇奇異眼光,所以有時同人相處,一開始比人睇得清清楚楚會好好多,第日你做好少少人地又會覺得你好好,就做差少少又唔會覺得係一回事...

每個人對每一個人的評價,都係第一日識佢先擺把尺上面,一開始人地擺得你太高,對自己一d好處都冇
回復

原帖由 Wai 於 2008-11-25  11:17 發表
如果你一開始做假,一做就要做一世,問題係你做唔做到先,如果唔係,你做到一半,中途唔做,

我只對呢句有意見
點解你會覺得佢係做假而唔係真心呢
回復

原帖由 孫中謝拉特.奧雲 於 2008-11-25  11:56 AM 發表

我只對呢句有意見
點解你會覺得佢係做假而唔係真心呢

我覺得係用字問題ja 或者應該係話太過做作誇張喇 , 即係好似聰哥講咁 "每次見佢家人時都可以預早book枱, 咁客氣咁夾送比晒佢地 , Lunch 已經係咁Dinner 點算喇"

我都覺得實在過份著緊在意喇
回復

原帖由 阿爆 於 2008-11-26  09:58 發表

我覺得係用字問題ja 或者應該係話太過做作誇張喇 , 即係好似聰哥講咁 "每次見佢家人時都可以預早book枱, 咁客氣咁夾送比晒佢地 , Lunch 已經係咁Dinner 點算喇"

我都覺得實在過份著緊在意喇 ...

有咩點算
照做囉~有咩問題
回復

原帖由 孫中謝拉特.奧雲 於 2008-11-26  10:17 AM 發表

有咩點算
照做囉~有咩問題

會比Lunch 更加大陣像 ?!
回復

原帖由 阿爆 於 2008-11-26  10:20 發表

會比Lunch 更加大陣像 ?!

GENTLEMAN風度有話大唔大陣象架咩
除非好少Wai少話齋 , 樓主本身係唔想做而佢扮出黎啦
回復

諗過年點算都已經有排諗..
回復

原帖由 HKCM#23 於 2008-11-26  10:31 發表
諗過年點算都已經有排諗..

我又唔係好明 , 既然佢都gentle左 , 以後要繼續gentle其實唔係好難姐
點解你好似講到會死咁
回復

原帖由 孫中謝拉特.奧雲 於 2008-11-26  10:41 AM 發表

我又唔係好明 , 既然佢都gentle左 , 以後要繼續gentle其實唔係好難姐
點解你好似講到會死咁

因為我覺得佢太過著緊, 感覺好似太過刻意做作 , 我唔係話佢無咁既Gentleman 風度~ 係過份刻意左ja
回復

原帖由 阿爆 於 2008-11-26  09:58 AM 發表

我都覺得實在過份著緊在意喇 ...

「每次」姐, 唔係「每日」呀嘛
好, 就算係每日, 我都唔覺有咩問題
除非你覺得分野食俾人係一份苦差啦
我同fd食野都會問/夾埋

仲有睇下你食咩, 一人一碗面/西餐都唔使夾啦
回復

原帖由 阿爆 於 2008-11-26  10:50 發表

因為我覺得佢太過著緊, 感覺好似太過刻意做作 , 我唔係話佢無咁既Gentleman 風度~ 係過份刻意左ja

可能係文字表達上你覺得佢刻意姐
你諗到果個情景既話其實好普遍
回復

原帖由 孫中謝拉特.奧雲 於 2008-11-26  10:25 AM 發表

GENTLEMAN風度有話大唔大陣象架咩

如果你一開始視呢種事為苦差, 咁無野好講喇
回復

原帖由 孫中謝拉特.奧雲 於 2008-11-26  10:51 AM 發表

點解我可以咁認同你講既野
回復

原帖由 孫中謝拉特.奧雲 於 2008-11-26  10:51 AM 發表

我都有諗過呢個問題 係咪因為呢o的情景太普遍無人會特登拎出黎講, 所以見到呢堆文字覺得好刻意

最後我都係有多少覺得係刻意左o的~
回復

原帖由 andres_tabris 於 2008-11-26  10:51 AM 發表

「每次」姐, 唔係「每日」呀嘛
好, 就算係每日, 我都唔覺有咩問題
除非你覺得分野食俾人係一份苦差啦
我同fd食野都會問/夾埋

仲有睇下你食咩, 一人一碗面/西餐都唔使夾啦 ...

呢D都係普通的禮貌
回復

原帖由 andres_tabris 於 2008-11-26  10:54 AM 發表

因為孫中講的野都很有道理
回復

咁既然開大左個頭都要一直gentleman 落去la ,
第一次見家長有好印象都好既
如果...佢嬤嬤好鍾意睇大戲 ....次次都搵你陪佢睇,
你會唔會推左你自己d dating去睇?
佢的baba mama 有事要你幫忙(如果經常eg.每個星期2-3次)
你會唔會推左你的節目去幫佢?
會唔會每次都寧願自己蝕左都幫 ?10次得 , 50次都未必得la...
如果真係有1次唔得,難保會比人jer住你第1次見家長時幾咁好幾咁乖仔wor!
回復

原帖由 andres_tabris 於 2008-11-26  10:54 發表

同年(?)同月同日生係咁上下
回復

原帖由 HKCM#23 於 2008-11-26  11:44 發表
咁既然開大左個頭都要一直gentleman 落去la ,
第一次見家長有好印象都好既
如果...佢嬤嬤好鍾意睇大戲 ....次次都搵你陪佢睇,
你會唔會推左你自己d dating去睇?
佢的baba mama 有事要你幫忙(如果經常eg.每個星期2-3次)
你會唔會推左你的節目去幫佢?
會唔會每次都寧願自己蝕左都幫 ?10次得 , 50次都未必得la...
如果真係有1次唔得,難保會比人jer住你第1次見家長時幾咁好幾咁乖仔wor!

比較極端的例子 , 不過都ok既 , 有得拆
我相信即使(即使啦下)你去足九次 , 第十次你真係唔得閒要推 , 對面一定會明白 , 如果佢咁都發老脾既話 , 咁唯有真係專攻佢個女算數 , 唔好再打外父外母政策
回復