會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Dioray

HTPC

原帖由 杰少仔 於 2009-3-25  07:08 PM 發表

你諗住只係一部普通電腦,只係接上去tv/mon就算?
者係唔洗好似玩影音機咁,有menu有functions連老豆老母都用得到?

咁樣叫什麼htpc?

我諗住張高清卡都有近似功能麻

我老豆老母識鬼用htpc咩,連遙控器都剩識轉台。呵呵呵

有mce當然好啦,但貴呢…
回復

原帖由 Dioray 於 2009-3-25  07:29 PM 發表

我諗住張高清卡都有近似功能麻

我老豆老母識鬼用htpc咩,連遙控器都剩識轉台。呵呵呵

有mce當然好啦,但貴呢…

連遙控器都剩識轉台,,,,,,,Windows Media Center就幫到你,買返個專用remote

你xp都用老_既,咁點解唔可以vista/7用老_
回復

原帖由 杰少仔 於 2009-3-25  08:00 PM 發表

連遙控器都剩識轉台,,,,,,,Windows Media Center就幫到你,買返個專用remote

你xp都用老_既,咁點解唔可以vista/7用老_

連買都慳番

究竟而家oem的mce要幾錢?
回復

原帖由 Dioray 於 2009-3-25  10:50 PM 發表

連買都慳番

究竟而家oem的mce要幾錢?

我唔知價呀,其實除左Home Basic同Business呢兩個版本,Vista/7都會包埋Media Center!
所以只要買Home Premium便可

我建議你e+可以免費用住Windows 7 Beta先,覺得Media Center ok既,等Windows 7正式版先買都未遲~因為Beta版已經叫做stable架喇
因為我都係唔建議e+呢個時候買Windows Vista

或者你可以用老_Vista羅
回復

display card output有d DVI*2有d DVI+D-sub,有d DVI+HDMI,睇你點用
回復

原帖由 杰少仔 於 2009-3-26  03:22 AM 發表
display card output有d DVI*2有d DVI+D-sub,有d DVI+HDMI,睇你點用

舊mon只得dvi…

正努力儲錢買新mon。

btw,你係邊間做?如果係e記,有時間幫我同阿邦打聲招呼。哈哈哈﹗
回復

啟示錄 TV CARD 係連MCE standard remote control
回復