會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 18553|回復: 48

信長之野望13-總司

試玩版出左
統率                    武勇                 智略                            政治
1. 上杉謙信 120  1. 上泉信綱     115  1. 毛利元就  105  1. 北條氏康 107
2. 武田信玄 110  2. 真田幸村     108  2. 竹中重治  102  2. 豐臣秀吉 104
3. 立花道雪 107  3. 上杉謙信     105  3. 本多正信  101  3. 德川家康 100
4. 織田信長 100     島津義弘              4. 齋藤道三  100  4. 石田三成  99
5. 真田幸村  98     柳生宗嚴               5. 真田信隆   99   5. 毛利元就  98
6. 真田昌幸  97  6. 丸目長惠     103       黑田孝高              細川藤孝
7. 伊達政宗  96  7. 宮本武藏     102       宇喜多直家          村井貞勝
   北條氏康         8. 佐佐木小次郎 100  8. 太原雪齋   98    大久保長安
   德川家康         9. 鈴木重秀      99           真田昌幸          9. 織田信長  97
   島津家久         10.本多忠勝      98          松永久秀              六角定賴
11.長野業正  95 11.御子神吉明    97   11.南光坊天海 97  11.太原雪齋  96
     朝倉宗滴         富田景政                       山本堪助                明智光秀
     鈴木重秀         北田具教                       宇佐美定滿            長束正家
     立花宗茂         柳生三嚴                 14. 最上義光   96   14.本多正信  95
15.佐竹義重  94  15.真璧氏幹      96         武田信玄               齋藤道三
16.大谷吉繼  93       前田利益               16.久慈為信   95       島津義久
     長宗我部元親     武田信虎                    片倉景綱         17.南光坊天海 94
     織田信秀             島清興                   18.北條氏康   94       武田信玄
     毛利元就             北條綱成                    德川家康             本願寺顯如
     毛利元春             柿崎景家                    織田信長              三好長慶

真田一門仍然係逆天般的存在
回復

特有科技:
1、龙骑兵   铁炮系 伊达家
   骑马铁炮队 攻+4 防+4
   必要技术 马上筒
2、总构 内政系 北条家
   据点战法被害半减
3、风林火山 骑兵系 武田家
  骑马队 混乱 动摇 防止
4、六文钱 骑兵系 真田家
   全兵科斗志上升量增加
5、军神 骑兵系 上杉家
   骑马战法连携确率+20%
6、与一弓 弓系 今川家
   弓战法连携确率+20%
7、三河魂 足轻系 德川家
   足轻队足止 动摇防止
8、三段构元  铁炮系 织田家
   铁炮攻击间隔 -5
9、辻说法 铁炮系 本愿寺
   铁炮队足止 动摇防止
   辻:十字路口的意思,传说日莲于镰仓布教时,立于小镇十字路口,激烈说法。因而后世有“辻说法”一词。
10、远当 铁炮系 铃木家
  铁炮射程+1
11、百万一心 弓系 毛利家
   弓箭队足止 动摇防止
毛利元就在接任家督之初,就花费很大功夫重筑居城吉田郡山,把它作为控制整个安艺国的根据地。如今在郡山遗址上仍然矗立着一块石碑,上刻筑城时候作为口号的四个字——“百万一心”。其中,百字缺少横下一撇,而万字为简写,下方的折画出头,从上往下,其实应该读作“一日一力一心”。也就是团结一心,共同奋斗。
12、一领具足 牧农系 长宗我部家
   募兵效果增加30%
13、国崩 兵器 大友家
   大筒攻击间隔 -10
14、猿叫  岛津家
   铁炮战法发动时付加效果发生率+20%
15、大返 猴子家
    全兵科机动力+2  
本能寺之变后,第一个反应过来的是羽柴秀吉,立刻中路大回返,然后讨伐光秀,羽柴军迅速的回师打了个明智光秀措手不及,世称大返し。

真田特殊科技由無X用的真田丸變成天殺的六文錢
回復

原帖由 天才守門員 於 2009-9-5  11:23 發表
統率                    武勇                 智略                            政治
1. 上杉謙信 120  1. 上泉信綱     115  1. 毛利元就  105  1. 北條氏康 107
2. 武田信玄 110  2. 真田幸村     108  2. 竹中 ...

where is 山縣,馬場,義弘
回復

原帖由 洛奇 於 2009-9-5  11:20 PM 發表

where is 山縣,馬場,義弘

馬場從來都唔係20名前強者
義弘統率唔入前20名真係
山縣武勇又係
回復

原帖由 天才守門員 於 2009-9-5  23:52 發表

馬場從來都唔係20名前強者
義弘統率唔入前20名真係
山縣武勇又係

其實係唔係打漏左義弘,
冇理由有么弟會冇二哥
仲有點解有大谷反而冇加藤同福島
回復

原帖由 洛奇 於 2009-9-6  12:17 AM 發表

其實係唔係打漏左義弘,
冇理由有么弟會冇二哥
仲有點解有大谷反而冇加藤同福島

伊達政宗點解有96統率 -5我都覺得比多左
回復

赤備沒落
回復

立花宗茂有咩可能咁低
回復

原帖由 Gianni Rivera 於 2009-9-9  22:48 發表
立花宗茂有咩可能咁低

統差唔多啦,
武就真係偏低
回復

原帖由 bocu77777 於 2009-9-9  20:43 發表
赤備沒落

強烈不滿光榮過度神化真田同鈴木家,
佢地憑咩同其他大名爭天下
回復

原帖由 天才守門員 於 2009-9-6  00:21 發表

伊達政宗點解有96統率 -5我都覺得比多左

我覺得佢同四國能人都係一類,
信長所講既"無鳥島之蝙蝠"都適合形容佢
回復

原帖由 洛奇 於 2009-9-9  11:36 PM 發表

統差唔多啦,
武就真係偏低

我睇WIKI 講到佢好屈機咁.

至少唔會差過佢義父.
回復

BTW

1 ON 1 咁打同係戰場上既混戰係唔係應該有分別....
回復

原帖由 Gianni Rivera 於 2009-9-10  00:23 發表
BTW

1 ON 1 咁打同係戰場上既混戰係唔係應該有分別....

yes,
所以整班劍豪出來都係...
回復

BTW

有無一隻GAME 係講係KOREA 的戰爭的
回復

原帖由 洛奇 於 2009-9-10  12:35 AM 發表

yes,
所以整班劍豪出來都係...

回復

原帖由 Gianni Rivera 於 2009-9-10  00:15 發表

我睇WIKI 講到佢好屈機咁.

至少唔會差過佢義父.

西國無双當然唔野少,
但係同長野業正&朝倉宗滴同級都算係咁
回復

原帖由 Gianni Rivera 於 2009-9-10  00:36 發表
BTW

有無一隻GAME 係講係KOREA 的戰爭的

好似有隻戰國模擬GAME(戰國史?)有出過這類劇本
回復

原帖由 洛奇 於 2009-9-9  11:40 PM 發表

強烈不滿光榮過度神化真田同鈴木家,
佢地憑咩同其他大名爭天下

鈴木叫有能力守下囉
真田真係極惡
回復