會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9978|回復: 39

[亞洲] 又係台灣行

8-9日

day 1: 香港 to台北
day 2: 台北 to 野柳
day 3: 台北 to 瑞芳(九份 / 十份) + 基隆
day 4: 瑞芳 to 宜蘭
day 5: 宜蘭(礁溪) to 埔里 to清境
day 6: 清境 to 台中
day 7: 高雄 to 墾丁
day 8: 未定
day 9: 都係未定

其實以上 plan 係我個 fd 初步的 idea 來的, 但我個人想加上 合歡山影日出, 點加法最順? 但因為我有個 fd 佢身體問題上唔到咁高於是要分拆然後再會合, 如果 day 2 上合歡山得唔得?

宜家又話可能唔去墾丁, 冬天去好似有點

太魯閣宜家係咪上唔到? 情況點? 如果許可都想上去

其實個 trip 都係去下 relax,睇靚景為主, 食下野為次

麻煩各位大大
Day 5宜蘭去清境可能比較辛苦
如果真係咁Plan,可能全日都係淨係搭車咁滯
分兩日會舒服D

睇景既話,又去開台北,點解唔去陽明山?
上到七星山山頂漫山蝴蝶,圍住你飛
雖然上去可能有少少吃力,但會好有成功感

如果唔係咁執著要坐小火車既話
阿里山既車路好似都開番
如果撞岩天氣好,果度既日出同神木我覺得係好值得睇

既然Last幾日未定,尾站又係高雄
可以Specific係高雄入面既旗津到Stay番一晚
休閒D踩住單車享受成個島
咁先似係去旅行

墾丁得番兩日都可能真係爭D
考慮番車程(由高雄去都起碼3個鐘)
墾丁至少都去三日兩夜化算D
回復

陽明山我去過了, 果度d櫻花唔多靚

七星山山頂落左公車要上幾耐? 我想都應該唔會去上山了, 同行女團友們未必想/有氣力上... (其實香港d山峰都有好多登峰蝶蝶的 )

阿里山其實我都係想上架, 不過又係太高有團友上唔到, 如果上應該點加插? 等我度下...

原來合歡山同清景只係個零鐘車程, 咁可能會 day 6 上山, day 7 睇日出, 再落番高雄
回復

七星山落去應該一個鐘多D啦,但果時落去俾個台灣男人串︰「乜你一個人黎呀?係我既話一個人就唔黎了」
陽明山係應該搵埋女仔去的?

阿里山應該反而無合歡山咁高喎(雖然上合歡山都唔一定上山頂)
如果去就可以涉入台中果個時間
去到嘉義火車站就會有好多人「邀請」你搭車上山了
不過要預至少兩日一夜

不過合歡山阿里山可以二選一既
雖然睇既野會有唔同
但去旅行總有D地方要留下白
俾自己幻想下,吸引自己下次再去既動力
回復

原帖由 麥旋風 於 2009-10-15  07:46 AM 發表
七星山落去應該一個鐘多D啦,但果時落去俾個台灣男人串︰「乜你一個人黎呀?係我既話一個人就唔黎了」

如果去就 ...

你獨自去旅行咁形 ? 我之前都想架, 獨行攝影 trip, 最後搵到個同事一齊去雲南影相

一個人去除左貴同安全之外, 其實都幾正架 不過我怕d機鏡會俾人偷...

宜家頭4日大體應該唔會點轉, 係睇下會唔會加個日月潭o係中間, 然後住一日清景一日合歡山再落高雄

台灣真係有排都未玩哂, 重有大雪山 阿里山, 同我最想去o既玉山

遲d可能又會 yoo 下同事去台灣攝影之旅
回復

原帖由 迪肯尼奧 於 2009-10-16  03:09 AM 發表

你獨自去旅行咁形 ? 我之前都想架, 獨行攝影 trip, 最後搵到個同事一齊去雲南影相

一個人去除左貴同安全之外, 其實都幾正架 不過我怕d機鏡會俾人偷...

宜家頭4日大體應該唔會點轉, 係睇下會唔會加個日月潭o係中間, 然後住一日清景一日合歡山再落高雄

台灣真係有排都未玩哂, 重有大雪山 阿里山, 同我最想去o既玉山

遲d可能又會 yoo 下同事去台灣攝影之旅

台灣咁簡單方便,你唔怕講國語既話,好快就識到朋友,所以一個人去都無乜大問題

大陸可能會危險D,台灣有次我直頭訓左係海邊既涼亭,機鏡放左係單車上既籃到,最後都無事發生,好安全

日月潭...其實都真係可有可無,山長水遠去,不如等番到黎香港影城門水塘算

其實時間預鬆D更好,畢竟係去旅行,太趕既話無得慢慢享受,有D地方可能去到先發現仲有地方未發掘,但因為要趕行程趕未必值得去既景點而Miss左就唔抵

除左山之外,台灣好多離島都好想去,綠島、澎湖成日想Plan但就無假去

攝影之旅係咪帶埋Model先?
回復

旋旋都已經係台灣通啦
day 6: 清境 to 台中
day 7: 高雄 to 墾丁
day 8: 未定
day 9: 都係未定

野柳一日會唔會過多? 之後無咩野做
真係行淡水咩hahahah

我就覺得宜蘭之後去台東可以2日
之後落高雄....(台南)
之後再上清境
再去台中...
咁會順d...
回復

原帖由 麥旋風 於 2009-10-16  09:17 AM 發表

台灣咁簡單方便,你唔怕講國語既話,好快就識到朋友,所以一個人去都無乜大問題

大陸可能會危險D,台灣有次我直頭訓左係海邊既涼亭,機鏡放左係單車上既籃到,最後都無事發生,好安全

日月潭...其實都真係 ...

你對日月潭既意見
我深表認同

阿里山我覺得都同日月潭差無幾
回復

原帖由 麥旋風 於 2009-10-16  09:17 AM 發表

有機會我都想去多次
綠島或者澎湖
回復

原帖由 麥旋風 於 2009-10-15  07:46 AM 發表

如果去就 ...

玉山最高
合歡山都正
回復

原帖由 Gavin 於 2009-10-16  12:08 PM 發表

玉山最高
合歡山都正

清境農場上合歡山搭咩好? 農場d民宿係咪可以幫手包埋車上山? 定係打的好? 如果想埸到上山睇埋日落要幾多點離開?

合歡山住一晚睇日出, 山頂民宿係咪會安排埋包車? 住加包車大約預幾多錢? 有冇好介紹?

合歡山落番台南又要幾耐?

咁都係唔去日月潭了

台南一至兩日有咩好地方介紹?
回復

攝影之旅係非人生活, 點會有麻斗肯去

我上次去雲南9日, 影兩日搭一日車(全日, 約8-9個鐘), 先去得三個地方, 又冇咩好野食

去完番黎只係黑左同瘦左
回復

原帖由 Gavin 於 2009-10-16  12:05 PM 發表

你對日月潭既意見
我深表認同

阿里山我覺得都同日月潭差無幾

可能果次去阿里山之前日日都落雨
但竟然去到睇日出忽然好天
大受感動之下印象深刻
回復

訂哂野未呀
回復

原帖由 Gavin 於 2009-10-16  12:05 PM 發表

有機會我都想去多次
綠島或者澎湖

依兩個地方其實係咪應該成大班人去?
即係當墾丁咁玩水上活動
回復

原帖由 Gavin 於 2009-10-16  12:03 PM 發表
旋旋都已經係台灣通啦
day 6: 清境 to 台 ...

我係班門弄斧
關公面前耍大刀
國利王面前講台灣

原帖由 迪肯尼奧 於 2009-10-16  01:14 PM 發表

攝影之旅係非人生活, 點會有麻斗肯去

我上次去雲南9日, 影兩日搭一日車(全日, 約8-9個鐘), 先去得三個地方, 又冇咩好野食

去完番黎只係黑左同瘦左 ...

就係咁先顯得你無微不至嘛
明明自己都揹緊成大個背包
又拎住成堆攝影器材
但都再幫佢拎埋佢既行李
仲要係咁靚既環境之下影到佢氣質既一面
仲唔Lum死?

Sor,容許我依個攝影初心者發下夢
回復

原帖由 迪肯尼奧 於 2009-10-16  01:10 PM 發表

清境農場上合歡山搭咩好? 農場d民宿係咪可以幫手包埋車上山? 定係打的好? 如果想埸到上山睇埋日落要幾多點離開?

合歡山住一晚睇日出, 山頂民宿係咪會安排埋包車? 住加包車大約預幾多錢? 有冇好介紹?

...

你去到甫理大把車去嫁啦
或者你會搵到直上清境既車

包唔包車就睇民宿啦...
你可以去問埋既
通常如果佢係下面招客既應該都會車埋

無咩好介紹
未去過
去到就自然會有人介紹生意
回復

影相台南哩d 多古蹟既都唔錯
其實可以stay係高雄/台南其中一度
就兩邊走囉
好方便...
坐火車....好快到

http://www.tncg.gov.tw/

台南夜市都幾好
回復

原帖由 麥旋風 於 2009-10-16  01:55 PM 發表

可能果次去阿里山之前日日都落雨
但竟然去到睇日出忽然好天
大受感動之下印象深刻

太凍
我當年5月去...
上到去得0度咁濟
又凍又成
都唔知有咩睇
回復

原帖由 麥旋風 於 2009-10-16  02:11 PM 發表

依兩個地方其實係咪應該成大班人去?
即係當墾丁咁玩水上活動

回復