會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 迪肯尼奧

[亞洲] 又係台灣行

原帖由 麥旋風 於 2009-10-16  02:20 PM 發表

我係班門弄斧
關公面前耍大刀
國利王面前講台灣

就係咁先顯得你無微不至嘛
明明自己都揹緊成大個背包
又拎住成堆攝影器材
但都再幫佢拎埋佢既行李
仲要係咁靚既環境之下影到佢氣質既一面
仲唔Lum死?:ic ...

點會呢
你自己親自搞既
勁好多
回復

原帖由 孫中謝拉特.奧雲 於 2009-10-16  02:10 PM 發表
訂哂野未呀

未wor 11月7至15日 台北入 高雄出 how much?

PM
回復

係 wor, 11月中上成 3000m 會唔會又係接近 0 度?

係咪要帶雨絨 ?
回復

原帖由 迪肯尼奧 於 2009-10-16  15:35 發表

未wor 11月7至15日 台北入 高雄出 how much?

PM

11月07日(六) 中華航空(CI 904)
1130 出發:香港(HKG) 香港國際機場(HKG)
1305 抵達:台北桃園(TPE) 台北桃園(TPE)

11月15日(日) 華信航空(AE 935)
1905 出發:高雄(KHH) 高雄(KHH)
2035 抵達:香港(HKG) 香港國際機場(HKG)

1120 + 380
回復

原帖由 迪肯尼奧 於 2009-10-16  03:36 PM 發表
係 wor, 11月中上成 3000m 會唔會又係接近 0 度?

係咪要帶雨絨 ?

都差唔多
回復

原帖由 Gavin 於 2009-10-16  02:48 PM 發表

太凍
我當年5月去...
上到去得0度咁濟
又凍又成
都唔知有咩睇

咁怪得之啦
天寒地凍,有幾靚既阿里山姑娘都懶得睇啦

我地果次六月去
上到山應該十度多D
都算凍
不過反而迫左我地周圍走,要出身汗
所以果次我地幾Enjoy依個地方
回復

原帖由 麥旋風 於 2009-10-16  11:31 PM 發表

咁怪得之啦
天寒地凍,有幾靚既阿里山姑娘都懶得睇啦

我地果次六月去
上到山應該十度多D
都算凍
不過反而迫左我地周圍走,要出身汗
所以果次我地幾Enjoy依個地方 ...

因為我去個次係跟社團去
所以都無得點出去走
一上去到下午已經黑黑沉沉
又得短就衫

本身個行程會零晨3點去坐火車睇日出
但凍到起唔到身
回復

孫中
2月頭去台灣機票幾錢
我去exchange半年
回復

原帖由 源.京一 於 2009-10-17  06:27 PM 發表
孫中
2月頭去台灣機票幾錢
我去exchange半年

EXCHANGE 邊間?
回復

原帖由 Gavin 於 2009-10-18  10:42 AM 發表

EXCHANGE 邊間?

政大
好唔好?hea唔hea?
回復

原帖由 源.京一 於 2009-10-19  12:42 AM 發表

政大
好唔好?hea唔hea?

oh
我母校
男生宿舍一個字形容: 爛

你係新聞人?
回復

update 一下個plan

第一日: 香港 至 台北市
第二日: 台北縣 及 東北角 (野柳,淡水)
第三日: 台北縣及基隆(九份,十份,基隆廟口夜市)
第四日: 宜蘭礁溪鄉
第五日: 清境
第六日: 清境
第七日: 合歡山
第八日: 高雄
第九日: 高雄 至 香港

第一日(7/11 SAT): 香港 至 台北市
預定行程
1)香港 至 桃園國際機場 
2)機場 至 住宿酒店 CITY INN 新驛旅店  
3)台北動物園 (捷運動物園站)
4)台北動物園 至 貓空 (好似停左?)
5)師大夜市 (晚餐)

第二日(8/11 SUN): 台北縣 及 東北角 (野柳,淡水)
預定行程
1) 台北市 至   野柳 國光客運 1815金青中心─台北 (經由中山高)
2)野柳 至 淡水
3)淡水 至 士林
4)士林 至 住宿酒店

第三日(9/11 MON): 台北縣及基隆(九份,十份,基隆廟口夜市)
預定行程
1)台北市 至 瑞芳站 
2)瑞芳站 至 十份
3)瑞芳 至 基隆
5)基隆廟口夜市
6)基隆 至 瑞芳
7)瑞芳 至 九份

四日(10/11 TUE): 宜蘭礁溪鄉 + 羅東
預定行程
1)台鐵 瑞芳 至 宜蘭礁溪鄉
 ~by台鐵 瑞芳 至 宜蘭
2)住宿地點寄存行李 千千的家 
3)五峰旗瀑布 (註:搭乘北迴鐵路至礁溪站下車,沿中山路前行,右轉德陽路,再接五峰路,步行約3.5公里即可到達)
4)林美石磐步道 (註:礁溪火車站搭計程車→﹝10分鐘﹞→林美石磐步道入口)
5)羅東運動公園(optional)
(註:搭乘北迴線火車,在羅東站下車,再搭乘計程車前往)
6)羅東夜市
7)返回住宿地點
~台鐵 羅東站 至 礁溪站

第五日(11/11 WED): 向清境出發
預定行程
1)宜蘭 至 台中
~台鐵 宜蘭站 至 台中火車站
2)台中火車站 至 清境住宿民宿 ~楓葉山莊 (註:民宿代為安排接送服務,3000台幣)
3)清境小瑞士花園
4)清境農場旅遊服務中心 + 清境農場遊客休閒中心
5)夜遊/住宿地點休息

第六日(12/11 THUR): 清境全日遊
預定行程
1)青青草原
~草原開放時間:每日上午8:00至下午5:00
~門票:80元
2)壽山園賞楓 (頂, 咁早有冇楓賞架 )3)六大步道

第七日(13/11 Fri): 清境 -> 武嶺 ~ (係咪只係得包車到? 幾多錢? 係咪叫農場代包?)
宿 松雪樓 (好能貴 $4500 NT...包一早一晚餐)
到步主要去睇下高山日落 
夜晚賞星影星軌

第八日(14/11 SAT): 合歡山 -> 高雄

石門山 日出 (睇d網話由松雪樓行去石門山都幾近下, 行幾耐到? 3千米高行都幾甘下...)
中午離開到高雄 (求救, 點去好??? )
西子灣日落睇唔睇得切?

4)愛河之心
~高捷後驛站一號出口,乘紅30號接駁公車前往

5)瑞豐夜市
~高捷巨蛋站一號出口,由裕城路向南屏路方向步行8分鐘
6)中央公園站夜遊

第九日(15/11 SUN): 高雄 至 香港
預定行程
1)新堀江商圈
 ~高捷中央公園站二號出口沿中山一路直行,轉入五福二路
2)高雄小港機場
 ~高捷高雄國際機場站

行程絕大部份都唔係我 plan, 我只係 plan 上合歡山再落番黎(因為離隊 )
頭兩三日其實我真係覺得好side 時間 不過跟大隊冇計啦

麻煩大大們幫寶貴意見 and 請解答小弟粗體了的問題

回復

原帖由 Gavin 於 2009-10-19  09:19 AM 發表

oh
我母校
男生宿舍一個字形容: 爛

你係新聞人?

BBA
為左避FYP
死狗都去EXCHANGE

INTERNATIONAL HOUSE 點睇??
回復

原帖由 源.京一 於 2009-10-20  04:29 AM 發表

BBA
為左避FYP
死狗都去EXCHANGE

INTERNATIONAL HOUSE 點睇??

佢個international house...
遠到咩咁.....................偏僻.........到不行

bba
之前都好少
多數都係新聞人

你都係住宿舍姐...
如果有9舍就最好..
7, 8 舍你就

有咩問題可以msn 或fb問
回復

第一日: 香港 至 台北市
第二日: 台北縣 及 東北角 (野柳,淡水)
第三日: 台北縣及基隆(九份,十份,基隆廟口夜市)
第四日: 宜蘭礁溪鄉
第五日: 清境
第六日: 清境
第七日: 合歡山
第八日: 高雄
第九日: 高雄 至 香港

第一日(7/11 SAT): 香港 至 台北市
預定行程
1)香港 至 桃園國際機場 
2)機場 至 住宿酒店 CITY INN 新驛旅店  
3)台北動物園 (捷運動物園站)<---最多行到半日 .....之後可以去...坐車.....行.......京源一 準備exchange既政大...之後..再坐巴士....出公館(台大)
4)台北動物園 至 貓空 (好似停左?)<-----除非你自己坐車上..不過無謂...根本無野做係上面..
5)師大夜市 (晚餐)<--good ar...

第二日(8/11 SUN): 台北縣 及 東北角 (野柳,淡水)
預定行程
1) 台北市 至   野柳 國光客運 1815金青中心─台北 (經由中山高)
2)野柳 至 淡水
3)淡水 至 士林
4)士林 至 住宿酒店

第三日(9/11 MON): 台北縣及基隆(九份,十份,基隆廟口夜市)
預定行程
1)台北市 至 瑞芳站 
2)瑞芳站 至 十份
3)瑞芳 至 基隆
5)基隆廟口夜市
6)基隆 至 瑞芳
7)瑞芳 至 九份

四日(10/11 TUE): 宜蘭礁溪鄉 + 羅東
預定行程
1)台鐵 瑞芳 至 宜蘭礁溪鄉
 ~by台鐵 瑞芳 至 宜蘭
2)住宿地點寄存行李 千千的家 
3)五峰旗瀑布 (註:搭乘北迴鐵路至礁溪站下車,沿中山路前行,右轉德陽路,再接五峰路,步行約3.5公里即可到達)
4)林美石磐步道 (註:礁溪火車站搭計程車→﹝10分鐘﹞→林美石磐步道入口)
5)羅東運動公園(optional)
(註:搭乘北迴線火車,在羅東站下車,再搭乘計程車前往)
6)羅東夜市
7)返回住宿地點
~台鐵 羅東站 至 礁溪站

第五日(11/11 WED): 向清境出發
預定行程
1)宜蘭 至 台中
~台鐵 宜蘭站 至 台中火車站
2)台中火車站 至 清境住宿民宿 ~楓葉山莊 (註:民宿代為安排接送服務,3000台幣)
3)清境小瑞士花園
4)清境農場旅遊服務中心 + 清境農場遊客休閒中心
5)夜遊/住宿地點休息<---其實 夜遊都無咩好遊

第六日(12/11 THUR): 清境全日遊
預定行程
1)青青草原
~草原開放時間:每日上午8:00至下午5:00
~門票:80元
2)壽山園賞楓 (頂, 咁早有冇楓賞架 )3)六大步道

第七日(13/11 Fri): 清境 -> 武嶺 ~ (係咪只係得包車到? 幾多錢? 係咪叫農場代包?)
宿 松雪樓 (好能貴 $4500 NT...包一早一晚餐)
到步主要去睇下高山日落 
夜晚賞星影星軌

石門山 日出 (睇d網話由松雪樓行去石門山都幾近下, 行幾耐到? 3千米高行都幾甘下...)
西子灣日落睇唔睇得切?
4)愛河之心

5)瑞豐夜市
6)中央公園站夜遊

預定行程
1)新堀江商圈
2)高雄小港機場
 ~高捷高雄國際機場站

清境..
我只能說..係一個極悶既地方
我點睇都行唔到一日...
我行半個鐘都已經悶死
仲有清境都唔矮嫁wo..都成2千幾
回復

剛剛先去完高雄,而家係台中,報告比你啦

西子灣日落睇唔睇得切?
4)愛河之心

5)瑞豐夜市 <---你預左勁多人,多人到好似mk行都行唔到...
6)中央公園站夜遊 <----你死心啦,冇野睇架...早d返酒店訓/

預定行程
1)新堀江商圈<---你都係死心啦,係訓多陣好過XD
2)高雄小港機場
 ~高捷高雄國際機場站
回復

原帖由 Wai 於 2009-10-21  01:21 AM 發表
剛剛先去完高雄,而家係台中,報告比你啦

西子灣日落睇唔 ...

西子灣日落睇唔睇得切?<----------高雄其實好細...你盡趕囉...西子灣就係中山大學個度
4)愛河之心

5)瑞豐夜市<----六合都ok既
6)中央公園站夜遊<--有咩睇??

預定行程
1)新堀江商圈<---哩d應該係夜晚去....
2)高雄小港機場
 ~高捷高雄國際機場站
回復

原帖由 Gavin 於 2009-10-21  10:50 AM 發表

西子灣日落睇唔睇得切?

高雄其實好鈿,一晚去晒三個夜市都得,前題你野食得落,的士錢...一程都係200nt內,就算兩條友share都唔會覺得貴....4個就更加...
回復

宜家計劃朝早行完野柳之後下晝去泡湯, 係咪北投近過烏來? 我見地圖野柳o係北方烏來o係南方...

野柳 ->北投 搭咩車? 要幾耐?

野柳 -> 烏來咩咩車? 要幾耐?
回復

原帖由 迪肯尼奧 於 2009-10-31  01:46 PM 發表
宜家計劃朝早行完野柳之後下晝去泡湯, 係咪北投近過烏來? 我見地圖野柳o係北方烏來o係南方...

野柳 ->北投 搭咩車? 要幾耐?

野柳 -> 烏來咩咩車? 要幾耐? ...

烏來你一定唔夠時間
唔好去
好q遠
一來一回...用你一日

北投算啦
回復