會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Gabriel

超認真問題~!!唔好吹水!!!

[QUOTE=捷禾@Ajax]我諗唔到你仲想聽到d 咩suggestion wor
叫你repeat 又唔o岩聽,
你唔係諗住靠Form 3果d Physics 讀AL 卦, 定係諗住打天才波呀   [/QUOTE]
已經問過啦...唔比repeat
[QUOTE=Gabriel]唉~~~only 講d叫我放棄既說話...[/QUOTE]
根本就無可能
除非你由f.4讀過
咁學校批唔批你呢個計劃??好少學校會咁做
都叫你自修phy再加一科理科科目
先有機會架

再唔係你出國讀啦
你見過有幾多成功例子?有既話即係仲有機

我建議你問下老師(負責升學組o個d)
我相信佢地會同你一齊商討既
[QUOTE=Raul]你見過有幾多成功例子?有既話即係仲有機

我建議你問下老師(負責升學組o個d)
我相信佢地會同你一齊商討既[/QUOTE]
我覺得就算有學校肯俾你而家咁轉都咪制啦,
成個Form 4,5 d phy 都未讀過,
就算真係好想讀, 都應該自修返哂d o野再報過會考再泥過就差唔多..

不過咁又哂多起碼成年law..
[QUOTE=捷禾@Ajax]我覺得就算有學校肯俾你而家咁轉都咪制啦,
成個Form 4,5 d phy 都未讀過,
就算真係好想讀, 都應該自修返哂d o野再報過會考再泥過就差唔多..

不過咁又哂多起碼成年law..[/QUOTE]

agree.....bio 同chem都仲ok
phy maths無底真係好危
physics ,chan,bio 無得自修
因為有實驗
[QUOTE=Gabriel]physics ,chan,bio 無得自修
因為有實驗[/QUOTE]

CE lvl邊有實驗呀
放棄la..[/SIZE]
if u dont repeat...

the schools are very very unlikely to let u study A-level Physics if u dont have the basic knowledge when u should study in F.4-F.5
[QUOTE=Gabriel]唉~~~only 講d叫我放棄既說話...[/QUOTE]
人地講事實ja .....   

好似天生射手個句 , 佢講得岩ga wor  ........

form 4 ,5 既phy 你都未讀過 , o的學校點會比你form 6 讀phy ........  
[QUOTE=爆牙度]人地講事實ja .....   

好似天生射手個句 , 佢講得岩ga wor  ........

form 4 ,5 既phy 你都未讀過 , o的學校點會比你form 6 讀phy ........  [/QUOTE]

放棄LA
REPEAT LOR
如果你考得超好的話
或者可以試下同學校既.
如果唔係幾難說服間學校俾你讀.
[QUOTE=BobbyRobson]如果你考得超好的話
或者可以試下同學校既.
如果唔係幾難說服間學校俾你讀.[/QUOTE]
我間學校幾年前試過一次有人理轉文.
而且又讀到第一既..
不ce真係要考得好
同埋d老師認為佢handle唔到al
文轉理真係太難講
[QUOTE=BobbyRobson]我間學校幾年前試過一次有人理轉文.
而且又讀到第一既..
不ce真係要考得好
同埋d老師認為佢handle唔到al
文轉理真係太難講[/QUOTE]
自己都辛苦
無啦啦要自修返2年既野  
理>文大把人得啦~!
因為文科的野多數係背~!自修容易~!
好多人都得~
但文>理
因為理科好多係理論~!冇人教係好難明
所以好少機會得~!
[QUOTE=choy991044]自己都辛苦
無啦啦要自修返2年既野  [/QUOTE]
咁人地話唔repeat嘛.
我唔係全部理科再讀喎
only phy 之麻
[QUOTE=Gabriel]我唔係全部理科再讀喎
only phy 之麻[/QUOTE]
你唔係讀phy同pure maths咩??