Kobe..! 發表於 2005-12-14 23:27:01

西裝&皮鞋

吾該我想問問有冇邊到d西裝係okay而且slim
當然我買吾起幾千銀件個d

我個人矮又吾橫,普通店都搵吾到岩我
我見到最岩個d就係A.P.C入面個d,但真係得個睇字:icon080::icon080:
同埋如果想買"暖既嬲"應買咩類型好呢??

我見過一 d係尖頭跟住鞋面有d類似golf鞋個d紋既皮鞋..
我可以去邊到搵呢??吾該!!!:)

邪刀 發表於 2005-12-15 00:02:49

for the shoe: lacoste....
for the suit: haze is also gd choice....17xx....

P.Chou 發表於 2005-12-15 00:09:26

西裝訂做較好,因為你都話...size未必fit你.
訂做地點,東門(平靚正),潮特(未試過,但佢都係大陸做...),
現成既,可以係何里活,好多選擇.
牌子既,g2000 都算平靚正.

縷,都好睇你想要邊隻.........
羽絨一定夠暖.另外,vest 今年大熱,睇你想點襯...
一般有夾綿既外套就已經幾暖.

golf 鞋? 即係似dior homme款個隻?
if so, adidas 上2個月出了一款BW 系列,幾靚.(不過d-mop已經sold),
可以到水貨店一睇.
其他選擇,camper,Martin Margiela(比較貴),dior homme(比較貴).

:)

cnwong 發表於 2005-12-15 10:33:32

暖既褸
軍褸囉

皮鞋
YSL/Prada果d都係千幾一對:icon101::icon101:

Kobe..! 發表於 2005-12-15 23:47:44

原帖由 P.Chou 於 2005-12-1512:09 AM 發表
西裝訂做較好,因為你都話...size未必fit你.
訂做地點,東門(平靚正),潮特(未試過,但佢都係大陸做...),
現成既,可以係何里活,好多選擇.
牌子既,g2000 都算平靚正.

縷,都好睇你想要邊隻.........
羽絨一定夠暖 ...
我想問訂做既個價錢會係幾多到
同埋我吾係諗住著番工,係for出街,但出街又搵吾到岩
不過諗諗下,著呢d正宗西裝出街會吾會怪怪地?
G2000有得訂做咩??

我可能講錯:o,應該吾係golf鞋既紋
而係呢種紋,但係我想比較尖頭
吾該!!!:)

李喂凸 發表於 2005-12-16 01:04:03

原帖由 Kobe..! 於 2005-12-1511:47 PM 發表

而係呢種紋,但係我想 ...
正宗西裝唔怪~上年興過
但配搭要好小心..

闊頭鞋twist有~

P.Chou 發表於 2005-12-16 23:55:30

原帖由 Kobe..! 於 2005-12-1511:47 PM 發表

如果for 出街我都係鐘意簡便.....著老西又唔舒服..何必呢..

訂做最便都400....睇料..睇款.
g2000 係買現成,但現成得黎叫做ok..平...

鞋...唔熟

cnwong 發表於 2005-12-17 10:56:54

Saw a pair of Hugo Boss
尖尖地的
好似9xx?:icon091:

Kobe..! 發表於 2005-12-17 11:55:32

原帖由 cnwong 於 2005-12-1710:56 AM 發表

Saw a pair of Hugo Boss
尖尖地的
好似9xx?:icon091:
Hugo Boss d鞋好似對對都好老西款wo,同埋冇乜紋;)
Anyway,吾該:)

另外,如果我係比較斯文款個d人
咁如果出面外套吾著西裝,有咩choice?

P.Chou 發表於 2005-12-17 12:29:02

原帖由 Kobe..! 於 2005-12-1711:55 AM 發表

Hugo Boss d鞋好似對對都好老西款wo,同埋冇乜紋;)

CARDGIAN!

Kobe..! 發表於 2005-12-17 13:07:10

原帖由 P.Chou 於 2005-12-1712:29 PM 發表

CARDGIAN!
有咩brand okay/??
但係cardgian係應該著好大件定係細細件fit身呢??
同埋會吾會吾夠厚?

P.Chou 發表於 2005-12-17 13:35:26

唔要厚,SLIM仲好.

FRED PERRY, MUJI, POLO, CK 都唔錯.
越簡單越好.....:)

一係就富有民族色彩既....
ICQ FIRE 有售.
但唔岩襯斯文LOOK.

cnwong 發表於 2005-12-17 14:23:12

原帖由 Kobe..! 於 2005-12-1711:55 AM 發表

恤衫+西褲+冷衫/Cardigan

Kobe..! 發表於 2005-12-17 15:16:27

可惜我矮,好難搵到d slim既
而西褲我可以參考d咩brand呢??會吾會比較修身好d?

P.Chou 發表於 2005-12-17 19:37:21

原帖由 Kobe..! 於 2005-12-1703:16 PM 發表
可惜我矮,好難搵到d slim既
而西褲我可以參考d咩brand呢??會吾會比較修身好d?

SLIM...一定係DIOR HOMME.......
可以參效下.

買條DICKIES番黎改窄

cnwong 發表於 2005-12-18 00:04:02

原帖由 P.Chou 於 2005-12-1707:37 PM 發表

SLIM...一定係DIOR HOMME.......
可以參效下.

買條DICKIES番黎改窄
Raf Simons
Jil Sander
Calvin Klein
都幾Slim + Minimal:icon112:

Kobe..! 發表於 2005-12-18 00:13:06

原帖由 cnwong 於 2005-12-1812:04 AM 發表

Raf Simons
Jil Sander
Calvin Klein
都幾Slim + Minimal:icon112:
你係指Cardigan定西褲?:)
價錢around幾多?

cnwong 發表於 2005-12-18 00:15:52

原帖由 Kobe..! 於 2005-12-1812:13 AM 發表

你係指Cardigan定西褲?:)
價錢around幾多?
Cardigan其實5cm都有幾平既.....

上面d牌子,仲貴過A.P.C:icon101:

Kobe..! 發表於 2005-12-18 00:25:54

5cm個d我覺得好麻麻咋,5cm d野一時時okay:)

:o

cnwong 發表於 2005-12-18 00:36:07

原帖由 Kobe..! 於 2005-12-1812:25 AM 發表
5cm個d我覺得好麻麻咋,5cm d野一時時okay:)

:o
3,4百蚊貨,唔好要求太多啦:icon101:
Cardigan不如Uniqlo....
或者索性買件冷衫,斯文Look仲適合啦
頁: [1] 2
查看完整版本: 西裝&皮鞋