Football Manager & Championship Manager, HKCM Forum 香港FM & CM官方球迷網討論區

會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: henrytam

[動晝] 動漫新番討論區@2011春番

nice ending
又只係得返銀魂既時候了
洛蒂的後宮玩具  -- 披著工口皮的純情小羊羊

看第一集前只看title,我只會認為這是那些垃圾無聊後宮賣囡囡片
第一集前半部還算合符我「期望」,怎料最後一幕男女主角相遇時那幕的處理方式,再加上超治癒的ED....我便開始發現我是錯了.....

雖然我沒看過原作,但在網上看到的評語來說,原作應該會是工口+歡樂風
但動畫版可是大量排毒,再加上大量溫情
或者可能是一開始根本沒期望,所以現在有這程度的效果,我是十分滿意兼欣賞

如果喜歡看溫情小品的,請不要被這作品的title嚇走而錯過
あの日見た花の名前を僕達はまだ知らない (未聞花名) -- 神作判定

2011年前,我心目中只有2套作品是神作等級--True Tears, Tiger X Dragon
2011年頭,這等級的名單多了魔法少女小圓
想不到接下來的一季,這名單又可以再更新了......

我先承認,我對「傷痕人設」是有偏愛--即是各個角色都是被以往的傷痕束縛著,被壓得不能動彈
未聞花名正正是我「理想」的傷痕設定
面麻的死,對5個朋友和最親都帶來不能磨滅的傷痛
有不能忘記的,傷口仍然留血不止的 -- 仁太,面麻媽
有看似忘記的,但傷口卻不能埋口地間歇地痛 -- 雪集,波波
又有受到以上兩者的人影響而被二次傷害的 -- 嗚子,鶴子

結局其實在第一集時大家己經大概估到,但這些戲的重點就是那個過程,能否做到感動人心,令人治癒?
我覺得未聞花名絕對是做得不能挑剔了
尤其是每次播片尾曲的時候,那種畫面+音樂兩面夾擊的震憾,是我最看重的地方
而且一直放出來的伏線,到結尾也是能穩穩地收回(望向隔壁的C,唉 )

看到中段時,才發現寫劇本的岡田磨里,原來也是True Tears和Tiger X Dragon的編劇.....
看來這個編劇我也要追定了

總括而言,這絕對是一套值得大力推介的動畫
原帖由 henrytam 於 2011-6-28  02:56 AM 發表
あの日見た花の名前を僕達はまだ知らない (未聞花名) -- 神作判定

2011年前,我心目中只有2套作品是神作等級--True Tears, Tiger X Dragon
想不到接下來的一季,這名單又可以 ...

劇本紮實到不得了, 無咩多餘野
原帖由 henrytam 於 2011-6-28  02:56 AM 發表

叫咩名?
原帖由 Sol_Campbell 於 2011-6-29  12:07 AM 發表
叫咩名?

你乜Quote左
連中文泛用譯名都俾埋你
原帖由 henrytam 於 2011-6-29  12:15 AM 發表

你乜Quote左
連中文泛用譯名都俾埋你

未聞花名原來係中文譯名
原帖由 Sol_Campbell 於 2011-6-29  12:17 AM 發表

未聞花名原來係中文譯名

雖然好撚長, 但我 PREFER "我們仍未知道那天所看見的花的名字"
原帖由 Sol_Campbell 於 2011-6-29  12:17 AM 發表

未聞花名原來係中文譯名

呢個只係「泛用」中文譯名,絕對不是官方

原句直譯的話應該是「我們還未知道那天見到的花兒的名字」
但實在太長兼累贅,所以各大字幕組都取一個較短兼概括到意思的「未聞花名」作中文名

日本好似官方會用「あの花」做縮寫,但如果這樣譯做中文就.......gag  d囉
就咁叫「那朵花」咩
還是「x那花」?

4月番都未清完,7月番又到

蘿球部 01

我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.我只是看籃球動,不是看蘿莉動.

睇得呢套野既,我相信廚力都係無邊級
我最初都諗住係廢萌蘿都唔恨,不過無意中睇過一期漫畫,又覺得幾燃.....
都見到有點心思放在籃球場的對決上,唔係真係剩得廢萌
希望動畫都keep到

香菜用呢個聲線去配智花唔知點解總係覺得有點違和感..
日笠完全認唔到 好驚喜
井口又係吵鬧型角色
配角有伊藤靜+能登+加奈惠
x,太屈機
狼與香辛料終於完
仲有冇機會再做動畫
輪るピングドラム

這套要留意
畫面好特別
睇第一集都覺得頗有潛力

雖然說穿了也是一個死妹控的故事?
原帖由 henrytam 於 2011-6-28  02:56 發表

係你既推介下Down左來睇,
睇到第十集忍唔住流眼淚,
眼濕濕就試得多,有生以來因為動畫情節流淚,,,

同意結局其實係意料中事,
不過第十集既案件重演真係出乎意料,
結果很不爭氣地哭起來
小泉麻將傳說
原帖由 小妖 於 2011-7-20  10:33 PM 發表
小泉麻將傳說

識貨
其實係日本出左好耐
我係隔離漫畫topic都提過 (前譯渣和無用改革)

我儲漫畫
原帖由 洛奇 於 2011-7-13  02:31 AM 發表

係你既推介下Down左來睇,
睇到第十集忍唔住流眼淚,
眼濕濕就試得多,有生以來因為動畫情節流淚,,,

同意結局其實係意料中事,
不過第十集既案件重演真係出乎意料,
結果很不爭氣地哭起來 ...

第10集抬住個花火上去時各人各懷鬼胎真係睇到好胃痛
原來最萌開始左預選
今期又有咩好睇

我的香菜哪有這麼可愛

話時話第2卷賣得係咪仲少過883

原帖由 iivan 於 2011-7-23  09:21 AM 發表
今期又有咩好睇

前一排好忙,好多只能開一集睇住先

白兔糖 -- 溫情系,節奏較慢,但感覺營造得不錯,首選之列
迴轉企鵝罐 -- 少女革命監督,也是頗重畫面,如果當年也是喜歡看少女革命的話,沒有不看的理由
蘿球部 -- 隔離topic都有講了 如果聲優岩心水的話就敗下去吧!!!!
神樣Dolls -- 日日奶!日日奶!日日奶! 神樣好似QB 睇日日奶得來,故事都可以一看既
迷茫管家與膽怯的我 -- 肉番? 總之有宅英梨+香菜我就敗下去了 怎魔辦暴力香菜我也覺得很萌
塔利安的書架 -- 捧澤城美雪場,動畫的塔利安唔多蘿,很好 感覺營造得不錯,但我睇到一頭霧水
快盜天使Twin Angel -- 同Rio Rainbow Gate差不多性質 賣聲優賣囡囡 不過都真係時代的眼淚,一睇個Cast表真係我那個年代的黃金組合呀--- 田村+能登+釘宮