會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11476|回復: 15

幾個香港聯賽資料的問題

1. 卓卓的出生地點,我在編輯器裏看是香港。
2. 羅志鋒的英文姓氏不對,應該是Lo Chi Fung不是Law Chi Fung,他和羅志焜是兄弟。
3. 劉全昆的出生日期應被修正為1983年,而不是1985年。
4. 古廉權的英文名稱正寫是Koo Luem Khen。
5. 香港08劉念溢的英文名稱是Lau Nim Yat,不是Lau Nim Yik。
6. 有個名為Tse Po Lin的球員,正寫是Tse Po Nin。
7. 有些香港球員一開新遊戲就會被解約,我認為需要修正此問題,球員包括羅振邦、李健和等。
第6點你又知既??
回復

小明
回復

原帖由 kenneth10ch 於 2007-4-16  08:49 PM 發表
第6點你又知既??

無意中搵到嘛
回復

羅傑承唔係姓LAW 係 LO 呀~

回復

原帖由 小明 於 2007-4-7  01:36 AM 發表
1. 卓卓的出生地點,我在編輯器裏看是香港。
2. 羅志鋒的英文姓氏不對,應該是Lo Chi Fung不是Law Chi Fung,他和羅志焜是兄弟。
3. 劉全昆的出生日期應被修正為1983年,而不是1985年。
4. 古廉權的英文名稱正寫是Koo Luem Khen。
5. 香港08劉念溢的英文名稱是Lau Nim Yat,不是Lau Nim Yik。
6. 有個名為Tse Po Lin的球員,正寫是Tse Po Nin。
7. 有些香港球員一開新遊戲就會被解約,我認為需要修正此問題,球員包括羅振邦、李健和等。

1. 已修正
2, 4, 5, 6 之前你都已經提出相同問題,我都提出相同答案,香港球員o既英文翻譯名唔係我自己作,係好幾年前足總個網都係咁寫,其他媒體又係咁寫,最近又改完再改,你到底點知道係以前個名串錯定而家個名串錯先?而家個名你點知一定係o岩?
3. o係大陸網站當時佢報稱係85年出世,邊個o岩邊個錯,點prove?
7. 呢個係bugs.... 唔係data有問題,會嘗試修正。
回復

Yeung Chun Sik 生日日期為 81年1月11日,不是81年11月1日。
回復

原帖由 Frank Ng 於 2007-6-18  02:47 AM 發表

1. 已修正
2, 4, 5, 6 之前你都已經提出相同問題,我都提出相同答案,香港球員o既英文翻譯名唔係我自己作,係好幾年前足總個網都係咁寫,其他媒體又係咁寫,最近又改完再改,你到底點知道係以前個名串錯定而家個名串錯先?而家個 ...

羅志鋒、劉念溢、謝寶年的問題我之前沒有提出過

溢字的讀音該為Yik而非Yat,年字的讀音該為Nin而非Lin,因此我們有理由相信足總現在的資料較為準確,但除非是向球員求證,否則我也不能說是100%正確。
關於羅志鋒的問題,他和羅志焜是兄弟,因此較大機會是Lo不是Law,但同樣地不能證實100%準確。
至於古廉權的問題,以前是真的提過了,而我亦相信the-afc.com的賽後報告。

劉全昆那個就很難,甚至不能證明,不過估計他不能入選亞運和奧運的其中一個原因就是他不是在1985年出生。

回復

原帖由 小明 於 2007-10-11  11:00 AM 發表

羅志鋒、劉念溢、謝寶年的問題我之前沒有提出過

溢字的讀音該為Yik而非Yat,年字的讀音該為Nin而非Lin,因此我們有理由相信足總現在的資料較為準確,但除非是向球員求證,否則我也不能說是100%正確。
關於羅志鋒的問題,他和 ...

有無見過2兄弟(同一個亞爸), 1個姓Li, 另一個姓 Lee?
英文拼音沒有標準的, 睇註冊處條友想點譯......
回復

仲有李志豪仲係SW/DC,crossing嚴重地低,得1.......
回復

劉全昆報細數
回復

2. 幫你查證
回復

支持小明。
回復

fm10希望會有黃興桂....
回復

沙田的Li Ho Fai 現實是GK, 但FM內他是ST。
回復

3. o係大陸網站當時佢報稱係85年出世,邊個o岩邊個錯,點prove?

劉全昆03年開始踢傑志

如果他1985年生,那年只是18歲...

好像83年生比較靠譜

傑志官網, 出生日期:        1983-02-17

http://www.kitchee.com/index.php ... p&PLAYER_MLI=63

回復