會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 21437|回復: 60

有關團購(引申對球衣版權利之提問)

之前版主們ban 左球衣版 member group order 球衣

但我剛見到一位版主開左個G.O Post 訂月餅
http://www.hkcmforum.com/redirect.php?tid=123639&goto=lastpost#lastpost

點解版主可以訂月餅,卻不容member group order 球衣??

請可否解釋一下?

係囉,點解會咁
回復

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回復

冇話唔比,不過要admin 批者,佢又唔係賺錢,咪比佢攪一次一半囉
回復

因為你唔係杰少仔
回復

原帖由 Wai 於 11/8/2008 22:43 發表
冇話唔比,不過要admin 批者,佢又唔係賺錢,咪比佢攪一次一半囉
原帖由 choy991044 於 11/8/2008 22:49 發表
因為你唔係杰少仔

咁開group order球衣既member都唔係賺錢,只係想share shipping cost only。
為何我地出Post 都要admin 批而杰少仔就唔駛?

我地球衣版冇版主,冇得在球衣版開吹水Post,冇得開Series Post,冇開G.O的權利
難道球衣版的member在HKCM 眼中,只係次一等的member嗎?

P.S:我只係發表意見,並非針對杰少仔之G.O Post

回復

只許州官放火,不許百姓點燈
回復

原帖由 lkw1819 於 2008-8-11  11:37 PM 發表

有建設性
回復

原帖由 Robbie93 於 2008-8-11  11:02 PM 發表

咁開group order球衣既member都唔係賺錢,只係想share shipping cost only。

我地球衣版冇版主,冇得在球衣版開吹水Post,冇得開Series Post,冇開G.O的權利
難道球衣版的mem ...

為何只有杰少仔有小圈子冇一個叫Robbie93小圈子
為何杰少仔係版主你唔係版主
為何你要黎hkcm羅G.O唔自己開個forum搞

我唔係針對任何人 只係臨訓黎吹水
回復

原帖由 AirKID 於 2008-8-12  12:22 AM 發表

我唔係針對任何人 只係臨訓黎吹水 ...

please dont add oil into such a fire........

just acknowledge past wrongdoing and give them their rights la.
回復

原帖由 AirKID 於 12/8/2008 00:22 發表

我唔係針對任何人 只係臨訓黎吹水 ...

這位版主,請問你回應前究竟有沒有為左解決問題而回應呢?
首先,我當然知杰少仔係版主而我唔係版主喇。
但我只係想知Admiin 在處理我們在開Group Order、版主、開Series Post等基本權利上的方法
而非重覆地告訴我,杰少仔係版主而我唔係,同為何你要黎hkcm羅G.O唔自己開個forum搞?
是否想告訴我:你這小嘍囉,這是乖乖地吧。
與其出這些測試人EQ程度的Post,不如直接地解決我們球衣版的問題吧
正如你咁講,我亦可以再引申一個疑問,為何杰少仔要在hkcm羅G.O唔自己開個forum搞?

雖然我比較活躍於球衣版,但我都會去下其他版睇/post
希望大家/版主們可以當小弟係一個普通既HKCM Forum member,有建設性地回應小弟,謝。

回復

原帖由 lkw1819 於 2008-8-11  11:37 PM 發表

社會現實~算啦~冇謂嘈~
不公平是必然,鬼叫你係小member mei~
唔比咪私底下攪lor~冇影響~

回復

原帖由 Robbie93 於 2008-8-12  00:43 發表

但我只係想知Admiin 在處理我們在開Group Order、版主、開Series Post等基本權利上的方法
而非重覆地告訴我,杰少仔 ...

先一句「我地球衣版」,後一句「我地球衣版」
到最後講係「hkcm小member」
究竟邊個先係你既定位?
俾我既主觀感覺係,對自己有利既野就係「球衣版」
其他既就係「hkcm member」
小圈子入面既小圈子?

權利?
「不要問forum能為你做甚麼,你先要問自己你能為forum做甚麼」
回復

原帖由 Robbie93 於 2008-8-12  12:43 AM 發表

而非重覆地告訴我,杰少仔 ...

我好支持你, 不過無得攪架啦, 個場係人地既, 人地鍾意點就點喇!!!!!!!!!
回復

算啦~學Louis咁講私底下攪囉..filter埋d專儲特別衫既人添
回復

原帖由 Keith 於 2008-8-11  11:42 PM 發表

有建設性

如果你地兩個出post唔係好似樓主咁諗住解決問題,我諗你地最好口收,我諗唔到理由你地兩個會係我主場會得到勝利
回復

原帖由 Robbie93 於 2008-8-11  11:02 PM 發表

難道球衣版的mem ...

其實原本有人跟開,不過個個人走左定係唔知點,所以最後我都冇左回事,你唔提我都唔諗起
我重點都係,如果你地攪團購,攪出事,最後d member 問我,我點可以搵返個負責人出來先?
唔係我唔信你地或者點,我地開個場,你地識堆自己出來玩,自己攪團購其實我冇咩所謂,不過我覺得,我都有責任保障買賣兩方
你地個d 唔係十元八塊,件件衫都幾百一千,整返幾十個人買可能已經過5,6位數字,所以總冇可能比任何人都可以話有拎到貨就做

如果係個人自己攪,賺少系水腳我都唔反對,不過有鋪攪個d最好唔好,我起個賺唔係用來幫人賺錢

好老實,我唔多理e 度好耐,所以你地最好比d提議我,咩人可以攪,點收訂,etc。

可能之前版主講得唔好,不過我覺得,如果你地整返一個比較有系統的方法,我唔介意比某些人士攪
回復

其實真的要介意什麼定位嗎?

其實Robbie93只係講出大部份活躍於球衣版嘅members嘅心聲,Group Order的確是曾經幫過好多members訂過佢哋搵唔到嘅衫,其實admin可否考慮容許有限度地開團Group Order?

當然,小弟明白admin不想Group Order淪為商業活動,但小弟只可以講這要建基於members之間的互相信任.....  

p.s. 小弟之前曾幫某些members訂衫,小弟叫該些members直接去某球衣舖俾錢,全無任何金錢經小弟手,但小弟仍見到某位members問:「其實佢係唔係有佣收?」小弟對此人之言論非常反感,可能喺佢眼中只有錢,可能佢呢世都唔會幫人,唔知道幫人嘅樂趣.....  

p.s.s. 該人並非「J」

回復

原帖由 hehe0114 於 12/8/2008 01:00 發表

先一句「我地球衣版」,後一句「我地球衣版」
到最後講係「hkcm小member」
究竟邊個先係你既定位?
俾我既主觀感覺係,對自己有利既野就係「球衣版」
其他既就係「hkcm member」
小圈子入面既小圈子?

權利?
「不要問forum能為你做甚麼,你先要問自己你能為forum做甚麼」

原帖由 Wai 於 12/8/2008 01:54 發表

其實原本有人跟開,不過個個人走左定係唔知點,所以最後我都冇左回事,你唔提我都唔諗起
我重點都係,如果你地攪團購,攪出事,最後d member 問我,我點可以搵返個負責人出來先?
唔係我唔信你地或者點,我地開個場,你地識堆自己出來玩,自己攪團購其實我冇咩所謂,不過我覺得,我都有責任保障買賣兩方
你地個d 唔係十元八塊,件件衫都幾百一千,整返幾十個人買可能已經過5,6位數字,所以總冇可能比任何人都可以話有拎到貨就做

如果係個人自己攪,賺少系水腳我都唔反對,不過有鋪攪個d最好唔好,我起個賺唔係用來幫人賺錢

好老實,我唔多理e 度好耐,所以你地最好比d提議我,咩人可以攪,點收訂,etc。

可能之前版主講得唔好,不過我覺得,如果你地整返一個比較有系統的方法,我唔介意比某些人士攪

首先,我在申明立場以先,我可以先告訴你,我的定位只係一個HKCM Forum 中活躍於球衣版的Member。至於我在HKCM Forum 的權利,能為forum做甚麼,亦就是在這個Post中提出我在在HKCM Forum中自己活躍開的球衣版的一些想法,這樣,我們可以心平氣和地討論吧。

而我的想法是,HKCM Forum 現行的Administration中,球衣版似乎是被邊緣化的一群。沒錯,Admin是有責任保障G.O的買賣兩方,在沒有「球衣版版主」的情況下,球衣版的G.O必須set Tight D Rules去管理是無可厚非的。

但是版主、Series Post 呢?這是對球衣版好的
例如:
版主可以管理球衣版G.O的過程,同set rule 去管理球衣版
Series Post可以將會員的Post 衫作分流

我這個Member能為HKCM forum提出了一些想法,不知Admin們看法又是怎樣?

回復

原帖由 Robbie93 於 2008-8-12  08:05 AM 發表

首先,我在申明立場以先,我可以先告訴你,我的定位只係一個HKCM Forum 中活躍於球衣版的Member。至於我在HKCM Forum 的權利,能為forum做甚麼,亦就是在這個Post中提出我在在HKCM Forum中自己活躍開的球衣版的一些想法,這 ...

i m serious~
i disagree with series post~
because some guys will take only one shirt to open the series~
最終會有洗版問題出現

Group order~i support to re arrange again~
回復