會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 白賴仁_15

<<為食王 volume--3>>

好在我重有得出場
回復

又話有我既
回復

不如整埋第一期啦......
回復

Originally posted by beliveall at 2005-1-25 10:52 PM:
不如整埋第一期啦......

<<為食王 volume--1>>

這天,白賴仁跟往常一樣,一早起身便到了屋企樓下的茶餐廳吃早餐。

白賴仁今年剛剛中五畢業,由於取不夠分數讀中六,又找不到工作做,名副其實是一名雙失青年,所以他每天都在渾渾噩噩地過日子 。

由於天天都在家中看都市閒情的關係,漸漸地白賴仁對煮野食產生興趣,更封了節目中的主持人李敢聯為偶像,希望有朝一日能夠像他一樣成為一位出色的廚師。

不過,白賴仁並不知道,李敢聯其實只是一名廚藝很廢的廚師,比他更強的廚師其實大有人在……

“第五屆廚神大賽下月舉行”各大報章都以頭版刊登了這段消息。”廚神”是飲食界之中的最高榮譽,跟世界盃一樣,每四年才會舉辦一次。而廚神大賽的主辦人,就是在香港財富排名榜排名第二,僅次於李氏三父子的Syo。

假若能夠成為廚神,這不但代表了人們贊同你的廚藝了得,更加代表了你的財富將會滾滾而來 !!因為能夠成為廚神,就算只是煮一碗豬骨湯麵都可以賣成數百元!!所以有很多人都想參加廚神大賽,希望能夠一戰成名~~成為大富翁!!

~~旺角砵蘭街—火焰大酒樓

“你條硬膠仔o丫!再唔還錢信唔信我實你呀 ?”如此粗鄙的說話,是出自新一代旺角FIT人西村享的口中。  

“大佬,有錢我實還俾你,但係呢排有D唔方便ma……”曾經被尊稱為旺角潮流教父,現時是火焰大酒樓老闆的過氣大佬王國祥說。

“唔方便?!乜原來男人都會有唔方便o既時候ga咩?你o係度撚化我呀 ?兄弟,掃佢場!!”

“嗨 !!”一大班金毛飛準備掃場……..

“村享哥,求下你通融多一個月啦,下個月!下個月我一定連本帶利還清晒條數俾你 !”王國祥懇求西村享通融一下。

“好,我就信你一次,下個月再冇錢還就唔好怪我唔客氣呀!”西村享說罷便瀟灑地與眾金毛兄弟走了 。

究竟王國祥因什麼事而弄到欠人周身債呢?這件事容後才說。為了還債,王國祥靈機一觸,決定搏一舖參加廚神大賽!而代表火焰大酒樓參賽的廚師,他的名字叫’天才涼粉’……

“涼粉,呢舖食粥食飯旨意晒你啦~~ ”王國祥對天才涼粉說。

“放心啦老闆~我都想藉此機會闖個名堂出來!!” 芳齡28歲,有13年入廚經驗的天才涼粉說。

要參加廚神大賽,就必須要通過食評家的評核。這次負責評核火焰大酒樓的食評家,是城中出了名對食物味道很講究的肥婆蓮。有名你叫肥婆蓮,當然表示她成日食好野啦!面對這名奄尖肥婆,天才涼粉會以什麼菜式來應戰呢?

“Miss蓮,呢味就係我今次用來接受評核的菜式—“臘筍千層肉”。”天才涼粉竟然以“臘筍千層肉”這味杭州48道名菜之一來參加評核 ?實在太特別了!

所謂“臘筍千層肉”,就是把五花肉飛水切成薄片,再配合以臘筍及老雞熬成的上湯。千層肉挾起來看似半透明,而且幾乎入口即溶,口感簡直一流,而且絕對不覺得肥膩 。至於以臘筍及老雞熬成的上湯,則是又鮮又清新 。

“好 ……好美味呀  !!!真係估唔到o係砵蘭街o既酒樓竟然都可以食到如此高水準o既菜式!!真係令人回味無窮~~火焰大酒樓o既廚師廚藝真係一流呀 !!!!” 肥婆蓮就是這樣,有果句讚果句,從不會隱藏自己內心的感覺。

“咁….肥婆蓮…呀唔係,Miss蓮,我地係咪通過評估,可以參加廚神大賽呀?”王國祥問。

“這個當然啦~唔好阻住我食野呀唔該 。”肥婆蓮邊吃邊說。

“太好了 !!!”王國祥和天才涼粉在歡呼著。

<待續>

下期預告:各大廚藝高手紛紛參加廚神大賽!神秘人物決戰李敢聯
回復

Originally posted by Vincent Chan at 2005-1-7 07:13 AM:
蒼井小姐

AV?  
回復

哦~!
回復

好耐冇入尼睇
回復

Originally posted by devillin at 2005-2-1 23:22:
好耐冇入尼睇

睇我個故仔
回復

一年後應該有第4 集
回復

Originally posted by 晉文公 at 2005-2-11 12:26 AM:
一年後應該有第4 集

串咀王
回復

Originally posted by 晉文公 at 2005-2-11 00:26:
一年後應該有第4 集

咁串
回復

Originally posted by 白賴仁_15 at 2005-2-12 01:27 PM:

咁串

gum就快手la
我去故板睇你同mc個故事only
回復