會員申請
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: SamiHyyyyyyyia

想問西班牙

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-17  11:54 PM 發表

呢個初步遮

時間我唸大約14-17日

其實我唸緊cut唔cut malaga同sevilla , 由granada直接屈上cordoba

之前我仲plan搵日由malaga搭船去tangiers

求其一樣交通有麻煩你就 hihi

仲有, 你一定有語言問題

兩個禮拜.... 專心 Madrid (+Toledo, Salamanca), Barcelona 都好夠.... 嫌小最多多一個地方好 你咁排分分鐘去到就要趕車, 睇都睇唔到

記注, 好多博物館夠你睇一日 例如 Museo de Padro
回復

西班牙唔係香港, e.g. 我坐 autobus Salamanca 去 Barcelona 用作 10 小時 我就係預鬆時間慢慢行... 剩係街頭都好好行 ga la

回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-18  12:12 AM 發表

求其一樣交通有麻煩你就 hihi

仲有, 你一定有語言問題

兩個禮拜.... 專心 Madrid (+Toledo, Salamanca), Barcelona 都好夠.... 嫌小最多多一個地方好 你咁排分分鐘去到就要趕車, 睇都睇唔到

記 ...

我唸我都係主要barcelona , 南部granada同cordoba , 同madrid(toledo,salamanca)算喇
回復

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-18  10:00 AM 發表

我唸我都係主要barcelona , 南部granada同cordoba , 同madrid(toledo,salamanca)算喇

車程都要左你三日

我就認為剩係 Barcelona 同 Madrid 都要你五日

定機票未? 可以考慮飛去馬德里, 回程巴塞隆納
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-17  11:17 PM 發表
有長時間我真係 suggest 你去讀西班牙文

依個suggestion都幾搞野
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-18  03:03 PM 發表

車程都要左你三日

我就認為剩係 Barcelona 同 Madrid 都要你五日

定機票未? 可以考慮飛去馬德里, 回程巴塞隆納

可以搭飛機嘛

唔出奇

我老豆問緊travel agent
我反而唸住去巴塞隆拿,回程馬德里
回復

原帖由 捷克NeVeD子彈 於 2006-1-18  03:17 PM 發表

依個suggestion都幾搞野

去salamanca/madrid讀
回復

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-18  03:27 PM 發表

可以搭飛機嘛

唔出奇

我老豆問緊travel agent
我反而唸住去巴塞隆拿,回程馬德里
馬德里formal D, 巴塞隆納悠閒 D, 放鬆 D, 所以我 prefer 巴塞隆納後

同埋巴塞隆納 D 卡泰羅尼亞人唔喜歡講 Castillo, 講英文方便 D
回復

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-18  03:30 PM 發表

去salamanca/madrid讀

得兩個禮拜, 唔好
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-18  03:57 PM 發表
馬德里formal D, 巴塞隆納悠閒 D, 放鬆 D, 所以我 prefer 巴塞隆納後

同埋巴塞隆納 D 卡泰羅尼亞人唔喜歡講 Castillo, 講英文方便 D

或者頭尾都係barcelona
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-18  03:58 PM 發表

得兩個禮拜, 唔好

梗係唔係講今年
回復

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-18  03:58 PM 發表

或者頭尾都係barcelona

浪費 travel 時間
回復

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-18  03:59 PM 發表

梗係唔係講今年

唔好講笑, 我去讀個時好多美國歐洲人真係成個假期剩係去讀
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-18  04:04 PM 發表

唔好講笑, 我去讀個時好多美國歐洲人真係成個假期剩係去讀

我都有興趣去學西班牙文
但唔係今次遮
回復

原帖由 SamiHyyyyyyyia 於 2006-1-18  04:08 PM 發表

我都有興趣去學西班牙文
但唔係今次遮
我下一句想話... 大拿拿六七千機票, 唔係剩係讀書掛

有無睇 www.go2eu.com, 好多資料
回復

原帖由 FlyingDonkey 於 2006-1-18  04:15 PM 發表
我下一句想話... 大拿拿六七千機票, 唔係剩係讀書掛

有無睇 www.go2eu.com, 好多資料

個論壇好多資料
thx
回復

話說上週曼市打比,我上友人家中觀戰,其間有位朋友回味起數年前在英留學期間放假往魯營觀戰,其時里華度大勇。那一刻我靈光一閃 ── 細哨係呢三四年最當打,去巴塞朝聖,最好都係呢三四年。

今年啲大假要留番世界盃用(係觀夜戰後休息,唔係去德國...... ),明年清明同復活節假都係連埋一齊,再加埋啲大假、補假,好彩嘅話,都可以放到倒兩個星期。

去過呢度check機票價,發覺由香港去巴塞,都係要喺歐洲某幾大城市轉機,既然係去得巴塞足球朝聖,唔差在拜訪埋阿積士吧。但去得巴塞,唔去西班牙其他方,又有點兒那個......得嗰兩個星期......

當然,這只是極初步計劃,依家下季足球時間表都未出......

又,呢兩間平價航空,好像很不錯的說:

http://www.airlinequality.com/Forum/air_berlin.htm

http://www.airlinequality.com/Forum/vueling.htm

回復

原帖由 橙色力量 於 2006-1-20  12:56 AM 發表
話說上週曼市打比,我上友人家中觀戰,其間有位朋友回味起數年前在英留學期間放假往魯營觀戰,其時里華度大勇。那一刻我靈光一閃 ── 細哨係呢三四年最當打,去巴塞朝聖,最好都係呢三四年。

今年&# ...

Air Berlin真的不俗
回復

原帖由 HackerWong 於 2006-1-20  03:27 AM 發表

Air Berlin真的不俗

好似仲有間Iberia,好似係西班牙國內最大規模航空公司
不過今年好似業績下滑,畀Vueling,Ryanair搶客
回復

香港--->巴塞隆納
荷蘭皇家航空 $5450
芬蘭航空 $5500
德國漢莎航空 $5650
回復